Avaruusjärjestöt erimielisiä siitä kuinka monta Maata mahtuu Auringon sisään

Lsmpascal, Planets and sun size comparison, CC BY-SA 3.0

Kenellä mahtoi mennä laskelmat sekaisin? Eikö avaruusjärjestöillä ole taitavia matemaatikkoja vai onko kalkulaattorit tai tietokoneet virheellisiä?

Avaruusjärjestöt NASA ja ESA ovat erimielisiä

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto (NASA) on sitä mieltä, että aurinko on niin iso, että sen sisälle mahtuisi ”noin 1 miljoona Maata”:

”About one million Earths could fit inside the sun.”

Samanaikaisesti Euroopan avaruusjärjestö (ESA) on sitä mieltä, että auringon koko on sellainen, että sen sisälle mahtuisi ”noin 1,3 miljoonaa  Maata”:

”About 1 300 000 Earths would fit inside the Sun!”

Avaruusjärjestöjen tieteessä siis tiedetään, että luvut ”noin 1 miljoona” ja ”noin 1,3 miljoonaa” ovat likimain sama luku.  En tiedä miksi, mutta ehkä siksi koska he käyttävät lukujen edessä liitesanaa ”noin”. Ne ovat ilmeisesti lukuina niin lähellä toisiaan, että on turha antaa sen tarkempia lukuja?

Jos päätät, että auringon sisälle mahtuu 1000000 maapalloa, sinä et tietenkään voi olla väärässä, koska tiedemiehet ovat laskeneet nämä luvut puolestasi, ja he ovat tehneet sen hyvinkin tarkasti. Niin ikään, jos päätät että niitä mahtuu noin kolmannes enemmän, niin sittenkin olet oikeassa, sillä onhan niin, että molemmilla järjestöillä on hyvin koulutettuja ihmisiä joukossaan. Hehän pyörittävät miljardien eurojen edestä valtavaa koneistoa jossa monet viisaat päät ovat lyöneet luvut yhteen.

Jos minun mielipidettä kysytään asiasta, niin olen ehdottomasti sitä mieltä, että heidän uskottavuutensa kärsii tällaisista yltiöpäisistä luvuista. Nämä järjestöt ovat pystyneet laskemaan (tai ainakin antavat sellaisen vaikutelman), että kuu loitontuu Maasta noin 4 cm per vuosi. Samanaikaisesti he eivät osaa olla yksimielisiä siitä, kuinka monta Maata mahtuisi auringon sisälle.

Sinä olet todennäköisesti  minua parempi laskukaavojen käyttämisessä. Mitä kaavaa sinä käyttäisit jos haluat tietää kuinka monta maapalloa mahtuisi auringon sisälle? Kerro kommenteissa jos tiedät.

Itse en usko että sellaista kaavaa on olemassa koska sillä ei pystyisi tarkasti huomioimaan pallojen välistä tyhjää tilaa jota on vaikeata täyttää tarkasti. Monen kuutioiden tilavuus isommassa kuutiossa on paljon helpompi laskea, etenkin jos kaikki kuutiot ovat saman kokoisia. Mutta tuhansien pallojen tarkka yhteenlaskettu tilavuus yhdessä isossa pallossa? Siinäpä haastetta kaikille niille jotka tunnustautuvat matemaatikoiksi.

Jälkilisäys 20.10.2016:

Huomasin että NASA on muuttanut artikkeliaan. Aikaisemmin he linkissään kertoivat, että auringon sisälle mahtuisi noin 1 miljoona Maata. Nyt menin sivustolle uudestaan ja huomasin että tieto on yhtenäistetty ESA:n antaman tiedon kanssa. Nyt yllättäen onkin auringon koko kasvanut merkittävästi.

Minulla ei ole mitään syytä todistella, että he ovat muuttaneet kirjoitusta jälkikäteen, koska vuosien varrella monet muut avaruus sivustot ovat käyttäneet artikkeleissaan mm. NASAn antamia ”faktoja”. Eli tavallaan muut todistavat asian puolestani. He kaikki toistavat samoja lukuja kuin papukaijat. He eivät ole itse mitanneet ja todenneet että luvut pitävät paikkansa, vaan he kertovat ”totuuden” sillä tavalla miten se on heille on opetettu! Mm. seuraavat sivut kertovat vieläkin, että Aurinkoon mahtuisi noin 1 miljoona maapalloa:

v.2012:

…that means around 100x100x100 (1 million) Earth’s fit within the Sun. 1 million is a large number…

v.2015:

…about 1,000,000 (1 million) Earths would fit into the Sun!

One million Earths: A visual representation of how many Earths could fit inside the sun.

v.?

If the Sun were a hollow ball, you could fit about one million Earths inside of it.

…jne.

 

1 Kommentti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*