Ihmeellinen suojaava ilmakehän ilma ja painovoima?

Albert Bierstadtin maalaus vuodelta 1870.

Ilmakehä on kaasukehä joka koostu ilmasta, kertoo wikipedialaiset! Wikipedia kertoo myös että otsonikerros – joka ilmakehässä suojaa meitä säteilyltä – on koostumukseltaan vain yksi sadasosapromillea otsonia. Ei siis sen enempää. Eli täydessä käytännössä myös otsonikerros on lähestulkoon vain ilmaa.

En tiennyt aikaisemmin että ilmalla on niin valtavan suojaava merkitys, ennen kuin kirjaston väki opetti minua asiasta. Tutkitaan tuota väitettä hetimiten:

Heilutahan jotain viuhkaa nopeasti ilmassa, lähellä kasvojasi. Mitä tapahtuu? Viuhka saa ilman liikkumaan. Tunnet sen avulla ilmavirtauksen kasvoissasi, silloinkin kun olet ulkona ja on tyyntä. Nyt on kuitenkin niin, että kirjaston väki opastaa sinuakin, että ”emme tunne Maan likettä esimerkiksi ilmavirtauksena, sillä Maan like on tasainen”. Näin he opastavat vaikka tunsit ilmavirran kasvoissa, ja siitäkin huolimatta ettei viuhkasi liikkunut lähelläkään 1600 km:n tuntivauhtia (kuten sanovat maailman tekevän). Pystyit – ihme kyllä – liikuttamaan sitä kädessäsi niin nopeasti, että saatoit tuntea ilmavirtauksen kasvoillasi, vaikka muuten oli tyyntää. Mutta miksi oli tyyntä, kun myös puut ja vuoret liikkuivat samanaikaisesti maapallon kiertoliikkeen kanssa? Ja miksi hurjan nopea kiertoliike ei synnytä hirmumyrskyjä ympärillemme? Hmm, mielenkiintoista. Tutkitaanpa asiaa tarkemmin…

Pysyykö ilmakehä muodossaan painovoiman takia?

Kirjasto opettaa sinullekin, että ”Ilmakehä pysyy muodossaan Maan painovoiman takia”. Käytännössä se tarkoittaa sitä (jos se totta olisi), että ilma pysyy muodossaan maan vetovoiman takia, vaikka kuinka liikuttaisit viuhkaa ympärilläsi. Mutta vielä suuremmat viuhkat ovat maan pyörimisvauhdissa siinä tapauksessa korkeat puut ja vuoret. Niiden pitäisi myös toimia viuhkan tavoin hurjassa pyörimisvauhdissa. Mutta ne eivät tee sitä. Miksi?

Se on suorastaan epäuskottavaa tarina, että Maan vetovoima pitää ilmakehän niin tiukasti kiinni maapallon pinnassa (noin 100 km korkeuteen asti) ettei enimillään 1600 km vauhdin kiertoliikkeessä synny älyttömän suuria ilmavirtauksia.

Jos kädessäsi oleva viuhka liikkui maksimissaan sanotaan vaikkapa 50 km:n tuntivauhdilla, ja sai aikaiseksi ilmavirtauksen, niin miksi eivät puut ja vuoret saa samalla tavalla aikaiseksi ilmavirtausta jos ne kerran liikkuvat jopa 1600 km tunnissa? Vastaus on yksiselitteinen ja tarkka: Siksi koska Maa ei liiku! Saat heitellä lapiolla maata vaikka alvariinsa, niin Maa ei hievahdakaan paikoiltaan. Perustus on ja pysyy. Se on niin ja aamen.

Kirjaston oma vastaaja siis opettaa että Ilmakehä pysyy muodossaan Maan vetovoiman takia, ja että se siksi pysyy liikeradan mukana ilman että tuntisit sen liikettä. He joutuvat kertomaan asian noin, mm. siitä syystä että täytyy olla olemassa jokin selitys sille, ettemme näe Maan päällä jatkuvia hirmumyrskyä sen nopean kiertoliikkeen takia. Mutta vastaus ei ole oikea, sillä jos pikkuruinen viuhka saa liikkuvassa kädessäsi aikaiseksi ilmavirtauksen; niin miksi ei sitten metsä ja vuoret sitä tee, kun ne sanotaan liikkuvan Maan mukana? Mikä on siis oikea vastaus?

Miksi Maan kiertoliike ei aiheuta hirmumyrskyjä?

Vastaus löytyy Raamatusta. Sen mukaan Maa pysyy paikoillaan, perustuksillaan (Ps.104:5). Ja koska se pysyy paikoillaan, ei ole olemassa sitä liikettä mikä voisi aiheuttaa hirmumyrskyjä. Se on aurinko ja kuu mikä liikkuu, eikä suinkaan Maa. Toki niitä myrskyjäkin on, mutta ne aiheutuvat muista syistä, eikä planeettamme pyörimisestä.

Raamattu on pyhänä Kirjana täynnä todisteita siitä, että Maa ei pyöri tai liiku, vaan että se on aurinko mikä liikkuu.

Lopuksi: Muutama sana ilmakehän ohenemisesta ja gravitaatiosta

Ilmakehän oheneminen ylöspäin mentäessä, johtuu näkemykseni mukaan siitä, että mitä korkeammalle mennään, sitä heikompi vaikutus Maan magneettikentällä on ilmaan, koska sen paino on vain noin 1,2 kg per kuutio. Tiheyden ja magneettikentän suhde toisiinsa määrää siis ”gravitaatiovoiman”, eli sen mihin suuntaan kappaleet ja massat liikkuvat. Siten voidaan myös sanoa että sanat ”maan vetovoima” ja ”painovoima” ovat jokseenkin harhaanjohtavia, sillä Maan massa, tiheys ja magneettisuus ei itsessään aiheuta gravitaatiota ilman tuota toista osapuolta, eli toisen siitä irrallaan olevan massan tiheyttä. Se on vähän samaa kuin jos sanotaan että ”ilman miestä ja naista ei synny ihmislapsia”. Molempia siis tarvitaan. Eiks juu?

Etymologian mukaan substantiivi ”gravitaatio” on alunperin ollut viittaus ”painoon”, ”arvokkuuteen” ja ”vakavuuteen”, eikä niinkään ”painovoimaan” jossa olisi ollut jonkinlaista puoleensa vetävää voimaa. Tilanne muuttui vasta myöhemmin kun tiede alkoi käyttämään sitä omissa julkaisussaan viittaamaan Maan ja massojen omaan vetovoimaan.

En usko lainkaan siihen että Kaikki kappaleet maailmankaikkeudessa vetävät toisiaan puoleensa”, kuten Särkänniemen tähtiakatemian porukka uskoo. Tällä hetkellä pidän sitä erittäin epäuskottavana. Mutta jos joku pystyisi todistamaan minulle, että ”avaruuden tyhjiössä” oleva astronautti saa  ”vetovoimallaan” muutaman senttimetrin päässä pysähdyksissä olevan lusikan käteensä, ilman että mene sitä lähemmäksi, niin sitten ehkä voisin uskoa. Mutta silloinkin on tietenkin magneetti piilotettu räpylän alle, koska NASA ja ESA eivät voi olla väärässä.

Ei tarvitsisi piilottaa magneettia räpylään, jos kokeen tekee pienellä höyhenellä. Mahtaneeko se uida astronautin räpylään, avaruuden tyhjiössä, kapselin ulkopuolella? Epäilen kovasti. Mutta silloinkin on joku kuvaruudun ulkopuolella puhaltamassa höyhentä päin, jotta voisivat näyttää sinulle todeksi että suurempi vetää itsensä puoleen pienemmän massan.

2 Kommentit

  1. Jumala on ylen ihmeellisesti luonut maailman ja ihmiskunnan aivopesu alkoi newtonistimista ja einsteinismista. Surullista että ihmiset uskovat sokeasti kieppuvaan palloon johon ei löydy edes todisteita. Gravitoni jota Einstein ei koskaan pystynyt selvittämään on edelleen mysteeri. Siis gravitaatio on täydellinen eksytys kuten kuten kuumatkailu ja kaikki muu satuilu.

    • Hieonoa että sinä, Päivi, annat Jumalalle kunnian luomistyöstä. Sitä emme anna sattumanvaraisuudelle. On siis täysin epäuskottava tuo satu, jonka skientismi meille syöttää, eli että pölyhiukkasista tuli jossain vaiheessa kala, jonka jälkeen kala ryömi kuivalle maalla ja siitä tuli biologian professori. Selvää on, että Jumala on ohjannut tapahtumien kulkua tahtonsa mukaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*