Tekoäly ei suostunut näyttämään Gleasonin karttaa

Hedelmätön keskustelu

Tänään kävin lyhyen keskustelun tekoäly Arian kanssa. Näin se hedelmätön keskustelu meni:

Minä:

Näytä Gleasonin kartta.

Aria:

Minä:

Tuo ei ole mikään kartta. Näytä Gleasonin kartta.

Aria:

Minä:

Miksi et suostu näyttämään minulle Gleasonin karttaa? Etkö tiedä mikä se on?

Aria:

Minä:

Onko tuo mielestäsi joku maailmankartta?

Aria:

Ei yksikään näistä kuvista ole maailmankartta. Ne ovat abstrakteja kuvioita.

Minä:

En pyytänyt mitään abstraktia kuviota, vaan pyysin että näytät minulle Gleasonin maailmankartan.

Aria:

Minä:

Tuo ei ole Gleasonin maailmankartta.

Aria:

Minä:

*****

Aria:

Ymmärrän, että saatat olla turhautunut. Miten voisin auttaa sinua paremmin? Jos sinulla on kysymyksiä tai tarvitset tietoa, kerro vain!


Niille jotka eivät tiedä miltä Gleason kartta näyttää, niin se on tässä:

Se on erittäin suosittu kartta ollakseen epävirallisesti litteän Maan kartta. Kun käyttää TinEye-lisäosaa selainohjelmassa aktiivisena ja klikkaa oikealla hiirennapilla karttaa ja valitsee ”Search image on TinEye, niin saat tuloksen muutamassa sekunnissa jossa se näyttää kuinka monella sivulla taikka sivustossa kartta löytyy. Noin sekunnissa se tutkii ja käy läpi noin 72 miljardia kuvaa, jonka jälkeen se kertoo kuinka usein se esiintyy netissä. Tänään se oli 1416 kertaa.  Menepä Yalen Yliopiston sivulle ja tarkkaile mitä ”Author” (kuvan tekijä?) sanoo Gleasonin kartan kakkossivun liitteessä.  Siinä hän sanoo suoraan, että valinta on sinun mihin uskot:

”The demonstration has reference to either considerations: the earth is a globe or a plane – take your choice.”

Miten tuon nyt kääntäisi? Olisiko tämä suurin piirtein oikein:

”Havaintoesitys viittaa jompaan kumpaan näkemykseen: Maa on joko pallo tai taso – tee valintasi.”

 


Huvittava ja vääränlainen illustraatio

Reilu viikko sitten pyysin Ariaa tekemään minulle litteän Maan kartan joka on Jumalan kädessä. En muista ihan tarkkaan millä sanoilla pyysin karttaa itselleni. Mutta se oli suurin piirteen näillä sanoilla:

”Tee minulle AI-kartan joka on litteä. Jumala pitää sitä kädessään. Litteän Maan päällä on lasinen taivaankansi”.

Ja mikä olikaan lopputulos muutaman sekunnin päästä? Hauska, mutta samalla dramaattinen ja shokeerava. Luotu taideteos näyttää tältä:

Pyysin tekoälyltä kuvan jossa Jumala pitää litteätä Maata kädessään jonka yllä on lasinen taivaankansi.

Pyysin tekoälyltä kuvan jossa Jumala pitää litteätä Maata kädessään jonka yllä on lasinen taivaankansi. En halunnut Jumalan kasvoja kuvaan, vaan ainoastaan havainnollistavan käden. Mutta  ilmeisesti tekoäly kuvitteli että halusin Jumalan pään litteän Maan yläpuolelle, eikä lasisen kuvun. Siksi kait myös lasinen taivaankansi jäi pois. Onneksi me tiedetään, että tuo parrakas mies ei ole Luoja. Jo se olisi Jumala, niin me olisimme kait jo kuolleena. Sillä Raamattu sanoo, että ei kukaan ole Jumalaa milloinkaan nähnyt (Joh.1:12), ja vieläpä, että jos näkisimme hänen kasvonsa emme jäisi eloon (2.Moos.3:22). Onneksi Jumalallakin on huumoria. 😀

 

3 Kommentit

  1. Kysyin samaa Microsoftin Copilotilta. Tässä käymämme keskustelu.- Näytä minulle litteän Maan eli Gleasonin kartta.- Litteän Maan teoriaan kuuluva Gleasonin (eli Azimuthal equidistant-kartta) esittää maanpallon litteänä kiekkomaisena kuvana, jossa pohjoinen napa on on keskellä ja eteläiset mantereet sijoittuvat kartan reunoille. Valitettavasti en voi näyttää sinulle kuvaa tästä kartasta.- Miksi et voi näyttää kuvaa siitä kartasta? Tunnet sen varmasti.- Totta, tunnen kyllä Gleasonin kartan. Valitettavasti minulla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta näyttää sitä tässä yhteydessä.- Onko joku kieltänyt sinua ?- Ei kukaan erityisesti kiellä mutta kunnioitan tekijänoikeuksia ja noudatan sääntöjä jotka ohjaavat toimintaani. 

    • No on kummaa käyttäytymistä tekoälyltä, kun
      Gleasonin kartta on vapautettu tekijänoikeuksista (”in public domain”), ainakin USA:ssa. Hiukan kinkkisempää tietää onko muissa maissa, mutta yleensä on. Toisinaan on maininta siitä, missä muissa maissa teos on vapautettu tekijänoikeuksista, mutta ei aina.

  2. Esitin lyhyen kysymyksen Copilotille. Tämä on tärkeätä tietoa, koska jotkut ihmiset sanovat että Gleasonin kartan tekijä (Hugh Thompson Gleason) ei uskonut että Maa on litteä, ja että kartta oli alunperin tehty maapallosta.

    Minä:

    Uskoiko Gleasonin kartan tekijä että Maa on litteä?

    Copilot:

    Kyllä, Hugh Thompson Gleason, joka teki kuuluisan Gleasonin maailmankartan vuonna 1892, uskoi, että Maa on litteä. Kartta oli itse asiassa tarkoitettu tukemaan litteän Maan teoriaa, joka oli tuohon aikaan suosittu ajatus joidenkin piirien keskuudessa. Kartassa Maata esitetään litteänä kiekkomaisena muotona, jossa napajäätiköt sijaitsevat kehän reunalla.

    On mielenkiintoista, että vaikka nykyään tiedämme Maan olevan pyöreä, litteän Maan teoria on edelleen olemassa joissakin marginaalisissa ryhmissä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*