Maailman ympäripurjehdus

Kuvassa näkyy Vendee Globe purjehduskilpailun purjehdusreitti.

Maapallon ympäripurjehdus, vaiko Maanpiirin ympäripurjehdus? Se selviää nopeammin kuin uskotkaan. Purjehduskilpailun voittaja kertoo sen omin sanoin.

Ranskalainen François Gabart voitti Vendee Globe purjehduskilpailun joka käytiin vuosina 2012-2013. Purjehdus alkoi Ranskassa ja päättyi samassa paikassa. Voittajalla matkanteko kesti 78 päivää, 2 tuntia ja 16 minuuttia.

Tarkkaile lyhyen videon lopussa kahta karttaa ja vertaile niitä toisiinsa. On tärkeätä että myös luet mitä François Gabart sanoo menosuunnasta jos et ymmärrä ranskan kieltä. Molemmat kartat näyttävät purjehdusreitin menosuunnan. Kilpailun menosuunta on tässä kaikesta ratkaisevin asia jos haluat tietää menikö reitti maapallon tai maanpiirin ympäri.

Videossa ensimmäiseksi näytettävä kartta on Mercatorin projektio. Se on vääränlainen, monella eri tavalla.  Karttana se on pallouskovien laajassa käytössä. Kartan ongelmat ovat monet, koska se vääristää mantereiden kokoja toisiinsa nähden. Silminpistävin koko on Grönlanti. Merkittävänä virheenä voi pitää myös, että Etelämanner ei kierrä siinä muiden mantereiden ympäri. Siitä syystä sitä ei voi käyttää luotettavalla tavalla esittämään ympäripurjehduksen reittiä. Ensinnäkin kyse oli maailman ympäripurjehduksesta. Huomaat että Mercatorin kartassa ei kierretä lainkaan maailman ympäri, vaikka kertoman mukaan kyse oli nimenomaan maapallon ympäripurjehduksesta, millaisena jo kilpailun nimikin asian esittää, sanalla ”Globe”. Kartassa reitti menee Ranskasta suoraan etelään josta lähdetään saman tien kiertämään Etelämannerta, mutta ei kuitenkaan maapalloa. Ymmärrät miksi, kun olet katsonut videon. Kaiken kukkuraksi siinä joutuu tekemään jatkuvaa suunnanmuutosta oikealle, kun kierretään Etelämantereen ympäri. Voittajan mukaan kiertäminen tapahtui jatkuvasti vasemmalle eikä oikealle.

Videossa näytetään lopuksi toista karttaa mikä on Gleasonin kartta. Sitä voidaan pitää luotettavampana karttana kuin ensimmäiseksi mainittua Mercatorin projektiota, mm. koska sitä voi käyttää paremmin suunnistamiseen, ja koska mantereiden koot eivät ole siinä yhtä pahasti pielessä kuin Mercatorin projektiossa. Siinäkin on joitakin ongelmia, mm. että Australia on liian suuri.  Sen hyvä puoli on kuitenkin  siinä, että kun purjehditaan maailman ympäri, se tapahtuu siinä kirjaimellisemmin, koska siinä kierretään Etelämantereen sisäreunaa pitkin, jolloin kaikki muut mantereet jäävät kierretyn kehän sisäpuolelle. Siinäkin siis kierretään Etelämannerta, mutta korrektiin suuntaan, eli aina vasemmalle, sillä purjehtija paljastaa videossa että suunnanmuutokset oli koko ajan vasemmalle. Mercatorin projektiossa jatkuva kääntyminen vasemmalle ei voi tapahtua, koska siinä käännytään  jatkuvasti oikealle, eikä vasemmalle.

 

 

Mikäli YouTube jostain syystä sensuroi tämän videon, niin videon voi löytää myös BitChutesta1,2 ja Instagramista3.

5 Kommentit

    • Törmäsin kyseiseen videoon muutamia viikkoja sitten, ja katselin sen vain noin puoleen väliin, jonka jälkeen unohdin koko videon olemassaolon.

      Mainitsemasi asia Kuusta johon viittasit, siihen olen törmännyt aikaisemminkin, mm. TikTokissa, Youtubessa, Rumblessa ja Bitchutessa. En kuitenkaan sanoisi, että olen millään lailla asiantuntija aiheessa. Tässä vaiheessa minulla on vain spekulaatioita ja voin olla väärässä omissa alustavissa ideoissa.

      Hypoteesit siitä, että litteä Maa on paljon suurempi pinta-alaltaan kuin mitä me uskotaan, ja että Maan pinta-ala heijastuu Kuun pinnalle, ja lisäksi että Kuu on plasmaa, ne ovat erittäin mielenkiintoisia olettamuksia, taikka arvailuja.

      Uskon että Kuu on plasmaa, aivan kuten videossa esiintyvä professori kertoi jo 60-luvulla, ja sellaisenaan se voisi ehkä ollakin peili (plasma voi toimia peilinä). Plasma ei ole kiinteätä, ei kaasua, eikä nestettä, vaan se on eräänlainen materian tai substanssin neljäs olotila. Ja mikäli Maan pinta-ala on oikeasti(?) huomattavasti suurempi kuin esitettynä litteän Maan epävirallisissa kartoissa, niin silloin Kuun toisessa laidassa olevat tummemmat alueet saattaisi ehkä olla maa-aluetta ja vuoria, ja vieläkin tummemmat olevat alueet voisivat olla eräänlaisia varjo-alueita, sellaisista maanpäällisistä maa-alueista jotka ovat korkeampiin alueisiin verrattuna alankoja. Vesialueet ja jäiset alueet voisivat olla peilikuvan vaaleammat alueet. Tämä on vain spekulaatiota omalta osaltani.

      Jos (ja vain jos) Kuun pinta toimii plasmana eräänlaisena peilinä, ja se näyttää meille missä on maata ja missä vettä, taikka jäätä, niin silloin on tietenkin todettava, että litteän Maan pinta-ala on pakko olla suurempi kuin mitä ensin uskoimme.

      Tässä tapauksessa pitäisi ehkä myös miettiä, minkä muotoinen Kuun pinta todellisuudessa on. Siitä syystä että se ”kartta” mitä näet Kuun pinnassa, se on kieltämättä enemmän vääristynyt kuin yksikään olettamuksiemme nykykartoista. Sen takia on suuremmalla syyllä huomioitava, että kupera- taikka koverapintainen peili muuttaa todellista karttaa sen pinnalla. Mieleen tässä tulee erityisesti Helsingin Linnanmäen peilitalo, jossa peilit näyttävät meidät erilaisina kuin olemme todellisuudessa. Välillä olet paksu, ja välillä ohut. Ja tosinaan pitkä taikka pätkä. Taikka jotain niiden yhdistelmää. Samanlaista ilmiötä kun kuvittelee Kuun pinnalla olevasta ”kartasta”, niin sekin vääristää oletettua karttaa.

      En kumminkaan osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, onko Kuun pinnassa oleva peilikuva eräänlainen kartta vai ei, taikka ylipäätänsä peilikuvaa. Pitää tutkia lisää. Mitä mieltä olet itse asiasta?

  1. Aikapitkälti samaa mieltä ku säkin, esim. Usa näyttää siinä ”peilikuvassa” turhan pieneltä, sit siel on uuden seelannin vieressä sellanen ku lemuria, sitä on vaikee selittää, ehkä bermudan kolmion aikavääristymät tai militarisoitu vyöhyke (voi olla et pyöritään täällä pienempää kehää ku luullaankaan) monilta osin se vaikuttaa kuitenkin hyvältä, myöhemmin mun mielestä tyyppi vähän jarrutteli puheitaan. Katsoi että asutaan vesimassojen alla, jaa, avaruutta ei oo selitetty, olettaisin et se on kuitenkin jossain muodossa olemassa, koska liian outo juttu et ihmisen mielikuvitus sen keksisi.   

  2. Jos asutaan vesimassojen alla ja kuu on plasmaa, niin se ei natsaa, sen pitäisi olla jotain muuta kuin plasmaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*