Maailman ympäripurjehdus

Kuvassa näkyy Vendee Globe purjehduskilpailun purjehdusreitti.

Maapallon ympäripurjehdus, vaiko Maanpiirin ympäripurjehdus? Se selviää nopeammin kuin uskotkaan. Purjehduskilpailun voittaja kertoo sen omin sanoin.

Ranskalainen François Gabart voitti Vendee Globe purjehduskilpailun joka käytiin vuosina 2012-2013. Purjehdus alkoi Ranskassa ja päättyi samassa paikassa. Voittajalla matkanteko kesti 78 päivää, 2 tuntia ja 16 minuuttia.

Tarkkaile lyhyen videon lopussa kahta karttaa ja vertaile niitä toisiinsa. On tärkeätä että myös luet mitä François Gabart sanoo menosuunnasta jos et ymmärrä ranskan kieltä. Molemmat kartat näyttävät purjehdusreitin menosuunnan. Kilpailun menosuunta on tässä kaikesta ratkaisevin asia jos haluat tietää menikö reitti maapallon tai maanpiirin ympäri.

Videossa ensimmäiseksi näytettävä kartta on Mercatorin projektio. Se on vääränlainen, monella eri tavalla.  Karttana se on pallouskovien laajassa käytössä. Kartan ongelmat ovat monet, koska se vääristää mantereiden kokoja toisiinsa nähden. Silminpistävin koko on Grönlanti. Merkittävänä virheenä voi pitää myös, että Etelämanner ei kierrä siinä muiden mantereiden ympäri. Siitä syystä sitä ei voi käyttää luotettavalla tavalla esittämään ympäripurjehduksen reittiä. Ensinnäkin kyse oli maailman ympäripurjehduksesta. Huomaat että Mercatorin kartassa ei kierretä lainkaan maailman ympäri, vaikka kertoman mukaan kyse oli nimenomaan maapallon ympäripurjehduksesta, millaisena jo kilpailun nimikin asian esittää, sanalla ”Globe”. Kartassa reitti menee Ranskasta suoraan etelään josta lähdetään saman tien kiertämään Etelämannerta, mutta ei kuitenkaan maapalloa. Ymmärrät miksi, kun olet katsonut videon. Kaiken kukkuraksi siinä joutuu tekemään jatkuvaa suunnanmuutosta oikealle, kun kierretään Etelämantereen ympäri. Voittajan mukaan kiertäminen tapahtui jatkuvasti vasemmalle eikä oikealle.

Videossa näytetään lopuksi toista karttaa mikä on Gleasonin kartta. Sitä voidaan pitää luotettavampana karttana kuin ensimmäiseksi mainittua Mercatorin projektiota, mm. koska sitä voi käyttää paremmin suunnistamiseen, ja koska mantereiden koot eivät ole siinä yhtä pahasti pielessä kuin Mercatorin projektiossa. Siinäkin on joitakin ongelmia, mm. että Australia on liian suuri.  Sen hyvä puoli on kuitenkin  siinä, että kun purjehditaan maailman ympäri, se tapahtuu siinä kirjaimellisemmin, koska siinä kierretään Etelämantereen sisäreunaa pitkin, jolloin kaikki muut mantereet jäävät kierretyn kehän sisäpuolelle. Siinäkin siis kierretään Etelämannerta, mutta korrektiin suuntaan, eli aina vasemmalle, sillä purjehtija paljastaa videossa että suunnanmuutokset oli koko ajan vasemmalle. Mercatorin projektiossa jatkuva kääntyminen vasemmalle ei voi tapahtua, koska siinä käännytään  jatkuvasti oikealle, eikä vasemmalle.

 

 

Mikäli YouTube jostain syystä sensuroi tämän videon, niin videon voi löytää myös BitChutesta1,2 ja Instagramista3.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*