Tallinnan TV-torni on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista kohteista joita kuvata, mikäli haluaa etsiä todisteita siitä että Maa on litteä. Tornin voi nähdä jopa Helsingistä saakka, edellyttäen että sääolosuhteet ovat oikeat ja ettei ole liikaa sumua, utua tai aueria, kameran ja kuvattavan kohteen välissä.
Muutama päivä sitten kävin tuolla Tallinnassa vaimon ja lapsenlapsen kanssa. Reissu oli vain muutaman tunnin pikavisiitti. Laivamatkojen aikana oli tarkoitus kuvata Tallinnan TV-tornia ja tarkkailla kuvista miten paljon torni painuu piiloon oletetun Maan kaarevuuden takse pitkillä etäisyyksillä.
Valokuvauksen kannalta epäonnistunut menomatka Tallinnaan
Menomatka oli kuitenkin suuri pettymys, sillä pian sen jälkeen kun oltiin lähdetty Katajanokalta, meidät yllätti meren yllä oleva tiheä sumu. Sumua oli niin paljon, että näkyvyys oli ehkä vain 50 metriä. Tästä syystä kapteeni töräytteli parin-kolmen minuutin välein sumutorvea.
Menomatkalla valokuvaamisesta ei tullut yhtään mitään, sillä sumu helpotti vasta lähellä Tallinnan satamaa. Vesihöyryä oli ilmassa sen verran paljon, että laivakannen lähellä näkyi jopa sateenkaari, vaikka varsinaista vesisadetta ei ollut.
Onnistunut paluumatka
Paluumatka Tallinnasta Helsinkiin onnistui kuvauksen kannalta paljon paremmin. Ei voi sanoa että täydellisen hyvin, mutta sen verran hyvin että sain tallennettua jotain mielenkiintoista aineistoa näytettäväksi sinulle. TV-torni näkyi melko hyvin vielä kymmenien kilometrien päästä.
Tallinnan TV-torni koko komeudessaan
Tallinnan TV-torni näytti komealta aurinkoisessa säässä kun kuvasin sitä paluumatkan aikana M/S Viking XPRS:n kannelta, lähellä Tallinnan satamaa. Arvelen että se arkkitehtuurisena taideteoksena näyttää kauempaa katsottuna paremmalta kuin lähietäisyydeltä. Voin olla väärässä. En ole vielä nähnyt sitä lähietäisyydeltä, mutta ehkä sekin hetki vielä koittaa.
Pistä nyt mieleen miltä yläpuolinen tornikuva näyttää, ja sen suhteelliset korkeudet. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että tornin alareunan edessä näkyy puita. Sinun tarvitsee pitää sitä muistikuvaa päässäsi, kun myöhemmin katselet miltä se näyttää kymmenien kilometrien päästä.
Pikafaktaa tornin korkeuksista:
- Sen oma kokonaiskorkeus on 314 metriä.
- Näköalatasanne on 170 metrin korkeudessa.
- Perustukset yltää merenpinnasta 24 metriä ylöspäin.
Pikafaktaa kuvauskorkeudesta laivalla:
- Laiva josta kuvat on otettu: M/S Viking XPRS
- Kaikki kuvat siitä on otettu ulkokannelta 7,9 ja 10.
- Kaikista kuvista on tallella koordinaatit koska kamerassa on GPS-paikannin joka tallentaa kuvauspaikat jos asetus on päällä.
- Merikapteeni (tai ehkä perämies) sanoi minulle, että kansi 7 on max 10-12 metriä vedenpinnan yläpuolella. En viitsinyt enää kysyä häneltä kansien 9 ja 10 korkeudet.
- Kuvauskorkeuden tietäminen on äärimmäisen tärkeä asia. Muuten homma menee pipariksi!
- Tiedän aina jokaisesta kuvasta millä kannella otin ne, koska aina (tarpeen tullen) kun on uusi kuvauspaikka, tallennan videopätkän jossa puhun ”muistiin” kuvauskorkeuden, ja sitä seuraavat kuvat ovat aina samalta korkeudelta kunnes videolla toisin ilmoitan (itselleni). Sekä videot että kuvat tallentuvat tiedostonimellä joissa on juoksevat numerot.
Tallinnan TV-tornista otetut todistekuvat
Kuvat jotka otin, ne todistavat (ainakin minulle) että meri ei olekaan kaareva kymmenien kilometrien matkalla, vaikka pitäisi olla, mikäli elämme pallolla.
Otin kymmeniä kuvia tornista matkan aikana. Näytän niistä vain pari koska ensimmäiset eivät ole lyhyen etäisyyden takia yhtä kiinnostavia kuin viimeiset. Eikä viimeiset kuvat nekään ole kauhean kiinnostavat, koska torni muuttuu kuvissa melko epäselväksi matkan pituuden tähden, kunnes lopulta häviävät näkyvistä.
Alapuolinen valokuva on otettu tallennettujen koordinaattien perusteella, sekä Google Mapsin laskelmien perusteella 48,66 km:n etäisyyden päästä tornista:
Digikuva on otettu koordinaateissa 59°54’30.55″N 24°55’20.42″E. Se on napsittu kannelta 7, jonka korkeus on enintään 12 metriä merivedestä (laivan henkilökunnan mukaan). Siihen lisätään seisomakorkeus tossuistani kameranlinssiin, mikä on 1,8 metriä. Näin meillä on nyt kaikki vaadittavat mitat jolla lasketaan paljonko kohteella pitäisi olla piilokorkeutta, oletetun maapallon kaarevuuden takia. Syötämme tiedot 13,8 metriä ja 48,66 km tähän tarkoitukseen suunniteltuun laskuriin, jonka jälkeen painamme ”Calculate”. Silloin me tiedämme että piilokorkeutta kohteella pitäisi olla tuossa vaiheessa 98,34 metriä.
Kommentoi