Helsinki-Tukholma-ristelyn aikana tuli otettua laivan kannelta valokuvia Viron puolella olevista rakennuksista ja majakoista. Etäisyydet olivat laivalta melko pitkät, mutta näkyvyys ei ollut huonommasta päästä. Ehkä se oli keskivertoa hiukan parempi. Tässä artikkelissa tarkastellaan valokuvaa joka näkyy tuossa yläpuolella. Osoitan jälleen laskelmilla että merivesi ole kaareva pitkillä matkoilla, ja että on syytä uskoa että litteä Maa on sittenkin totta. Apuna käytän valokuvaa jonka otin Naissaaren majakasta. Taustalla näkyy Tallinnan Pirita rakennuksineen.
Artikkelin valokuvaa olen hiukan parannellut, antamalla sille lisää väriä. Sitä on myös pienennetty ja rajattu. Jos haluat nähdä saman kuvan enemmän alkuperäisenä (vain pienennettynä), niin se löytyy TÄÄLTÄ. Lisäksi annan sinun nähdä valokuvan Exif-metatiedot TÄÄLLÄ. Siitä näkee myös sijainnin missä valokuva on otettu, koordinaattien avulla.
Naissaaren majakka
Yläpuolisen valokuvan oikeassa reunassa näkyy Naissaaren punavalkoinen majakka. Sinne on matkaa laivasta 31,7 km. Kameran korkeus kuvan ottamisen aikana oli 28,3 metriä merenpinnan yläpuolella, Silja Symphony-laivan kannelta 12. Kameraa pidin kaiteen päällä. Kaarevuuslaskurit kertovat, että jos eläisimme maapallolla jonka säde on 6371 kilometriä, 12,67 metriä olisi pitänyt jäädä piiloon kaarevuuden taakse, siellä missä majakka sijaitsi. Lukuna se ei nyt tällä kertaa ole paljon kokonaiskorkeuteen nähden.
Takavasemmalla olevat rakennukset jäävät osittain mysteeriksi, eli mikä niistä on mikäkin rakennus. Mutta suuntaa saadaan Naissaaren vasenta kulmaa apuna käyttäen. Pointti on kuitenkin siinä, että rakennukset sijaitsevat niin kaukana, että niiden ei olisi pitänyt näkyä laisinkaan 28,3 metrin tarkkailukorkeudesta, mikäli eläisimme maapallolla.
Majakan ja alapuolisen maaperän kerrotuista korkeuksista löytyy ristiriitoja. Korkeustyökalu ”elevation finder” kertoo meille, että maaperän korkeus on majakan kohdalla 18 metriä merenpinnan yläpuolella. Saman aikaan visitestonia.com kertoo että valon korkeus merenpinnasta olisi 48 metriä. Niin ikään, Wikipedia kertoo meille että korkeus on 45 metriä, ja että valon korkeus olisi 47,6 metriä. Oudosti määritellyt korkeudet selittynee vuonna 1999 tehdyllä uudella lyhtyhuoneella. Soppa kuitenkin tihenee koska linkkaavat tiedon virolaiselle sivustolle jossa kerrotaan että valon korkeus on 47,6 metriä meren pinnan yläpuolella. Eli jos nyt maaperän korkeus majakan alapuolella on 16 metriä, kuten elevation.map kertoo, niin ei se majakan valon korkeus voi olla millään 47,6 metriä merenpinnan yläpuolella, jos kerran valon korkeus on 45 metriä maanpinnasta (”from the ground”). Uskalletaan kait uskoa siihen mitä virolaiset sanovat asiasta? Majakan valon korkeuksilla viitataan mitä ilmeisemmin aina valon keskikorkeuteen, eikä majakan kokonaiskorkeuteen. Jos lisätään vaikkapa valon keskikohdasta 3 metriä huipulle, niin oltaisiin varmaan aika lähellä oletetua huippua, ellei jopa hiukan yli. Näin me saataisiin majakan ja maaperän yhteenlasketuksi kokonaiskorkeudeksi 50,6 metriä. Tämä ei tietenkään täsmää siihen mitä maaperän korkeustyökalu kertoi 18 metristä.
Mikäli kokonaiskorkeus olisi se 50,6 metriä meren yläpuolella, niin siitä pitäisi vähentää maapallon kaarevuuden takia 12,67 metriä, jolloin valokuvassani näkyvää osuutta merenpinnan yläpuolella pitäisi olla vain 37,93 metriä, ja loput pitäisi olla horisontin takana. Näin ainakin teoriassa, mutta ei välttämättä käytännössä, siitä syystä että puut ovat majakan edessä, eli lähempänä katsojaa, jollon myös niiden osalta pitäisi tehdä uudet laskelmat. Puustoa majakan ja katsojan välissä on vain noin 147 metriä, joten asialla on minimalinen merkitys piilokorkeuteen (noin 29 cm). Varmasti voidaan nyt sanoa ainakin sen, että mikäli virolaissivuston tiedot pitävät paikkansa, että maaperän korkeus majakan kohdalla on vain 2,6 metriä, niin se tarkoittaisi myös että puuston korkeudesta pitäisi liki puolet olla kaarevuuden takana piilossa, mikäli niiden korkeus on noin 25 metriä. Mutta sekin on vain spekulaatiota koska en tiedä niiden todellista korkeutta.
Nämä pitkät ja uuvuttavat spekulaatiot majakan ja maaperän korkeudesta ovat aika turhauttavia. Pahoittelut siitä. Jäljempänä tulee tärkeämpänä asiana se, mitä meidän pitäisi nähdä Piritan alueesta.
Kaarevuuslaskureiden horisonttien etäisyydet eivät täsmää tosielämässä.
Tässä onkin nyt kaikkein mielenkiintoista se, että pallouskovien omat tieteen vahvistamat laskurit kertovat että horisontin etäisyys pitäisi olla valokuvassani 18,98 km:n etäisyydessä, vaikka majakan saaren etureuna on Google Mapsin mukaan 31,49 km:n päässä. Vielä epäuskottavammaksi kaarevuuslaskurit menevät, kun katselemme merenpintaa saaren vasemmalla puolella. Nähdään selkeästi miten näkyvä meren pinta yltää yli 50 kilometrin päähän, aina tuonne Piritan maaperälle. Sehän ei tietenkään pitäisi olla mahdollista mikäli eläisimme sen kokoisella pallolla kuin mitä ”tiede” on meille kertonut. ”TIEDE” vahvistaa matematiikalla ja oikeilla kaavoillaan, että jos silmäni tarkkailevat maisemaa 28,3 metriä meriveden yläpuolella, horisontti pitäisi tulla vastaan 18,98 km:n päässä, eikä suinkaan yli 50 kilometrin päässä. Jos tarkastelee pallomaailman merenpintaa, 28,3 metrin korkeudelta, vesi pitäisi kaartaa niin paljon alaspäin, että uutta merivettä ei pitäisi näkyä laisinkaan 18,98 kilometrin jälkeen, koska sillä etäisyydellä pitäisi olla kaarevan meriveden huippukohta. Puhun nyt kaarevan veden huippukohdasta, eli siitä ”todellisen horisontin etäisyydestä”. Sen takana näkyy rakennuksia, joita ei pitäisi näkyä lainkaan.
Kaarevuuslaskelmissa ei sinällään ole mitään virheitä, vaan virheet johtuvat siitä virheellisestä olettamuksesta, että elämme mapallolla jonka säde on 6371 km. Mutta ilmiselvästi näin ei ole, sillä meri ei näytä kaareutuvan laisinkaan, koska horisonttia ei näy siellä missä sen pitäisi olla, eikä ole tullut vastaan edes 55 kilometrin päässä Tallinnan Piritassa. Veden pinta menee sinne suorana viivana. Jos siinä olisi kaaren huippu, eli kaarevan veden horisontti, niin se olisi pitänyt näkyä valokuvassani jo puolimatkan jälkeen.
Onko ajatustapani asiasta uskottava, vai uskotko ennemmin että refraktio nosti merenpinnan suoraksi, niin että se ei loppunutkaan 19 kilometrin tienoilla, vaan että se suoristi kaarevan meriveden sillä tavoin, että horisontti siirtyi taaemmaksi noin 36 kilometriä, ja että ”ylijäämä etäisyys” silti näyttää koko matkalta tasaiselta tasolta?
Naissaaren takavasemmalla olevat rakennukset, mm. hotelli Pirita Spa
Kun katsellaan valokuvassa Naissaaren vasenta kulmaa ja vedetään sijainnistani suoran viivan Piritaan päin (vaikkapa Google Mapsin etäisyysmittarilla), niin että se hipoo saaren kulmaa, tai on jopa hivenen saaren sisämaahan päin (siitä kohtaa missä puita ei ole näköesteenä), niin kaukaisuudessa viiva osuu lähelle sitä paikkaa jossa sijaitsee hotelli Pirita Spa. Koska etäisyys on nyt kasvanut huomattavasti pidemmälle, niin on tietenkin täysin perusteltua olettaa että kaarevuuslaskurit antavat entistä suuremman piilokorkeuden (”obscured height”) oletetun Maan kaarevuuden takia.
Google Maps kertoo meille että etäisyyttä hotellille on kuvaushetken laivan sijainnista noin 55,09 kilometriä. Kun nyt syötetään kaarevuuslaskuriin etäisyyden 55,09 km ja silmänkorkeuden 28,3 metriä, niin selviää että Hotelli Pirita Spa pitäisi olla peräti 102,27 metriä. alempana kuin horisontti. Eli kyseistä hotellia ei pitäisi näkyä laisinkaan valokuvassani, mikäli eläisimme maapallolla jonka halkaisija on 12742 km. Hotellin viereisiä muita korkeita rakennuksia ei pitäisi myöskään näkyä (sen vasemmalla alueella), sillä jos katsot asiaa tarkemmin, niin huomaat että ne muut rakennukset näyttävät ainakin valokuvassa olevan matalampia kuin hotelli Pirita Spa. Ja jos menet katsomaan Google Streetistä Piritan aluetta, huomaat ettei siellä nouse mitään rakennuksia yli sadan metrin korkeuteen maaperän kanssa. Kyseisen hotellin korkeus ei ole edes kunnolla 35 metriä, ja sen alapuolisen maaperän korkeus on enintään 11 metriä. Se tekee yhteensä enintään 46 metriä, kun samanaikaisesti piilokorkeutta pitäisi olla siellä yli 102 metriä. Rakennuksien rivistö ei pitäisi näkyä laisinkaan valokuvassa. Niiden pitäisi olla horisontin takana piilossa. Mutta kun ei ole, niin ei ole. Käytän vain pallouskovien omia tieteellisiä laskureita. Niillä voi todistaa maapallon tieteisfantasiaksi.
Huumoria löytyy laidasta laitaan
Mielestäni Jumalalla on hyvä huumorintaju, kun loi meidät asumaan litteän Maan päälle, ja vieläpä suljetun terraarion sisäpuolelle jotta täältä ei karkaisi mitään minnekään. Samaisesta syystä astronauttienkin menot jäävät flopeiksi. Mutta samanaikaisesti myös pallouskovilla on siltä osin huumoria, että haluavat uskoa että elämme vesipallolla, jossa aussit kävelevät päät alaspäin, ja jossa noin gramman painoinen perhonen lentää meriveden yllä ilman taisteluja, vaikka miljardeja tonneja painava merivesi ei jaksa taistella mahtavaa gravitaatiota vastaan.
Ryhdyin pohtimaan Suezin kanavaa jonka pituus on n. 300 km. Erään kaarevan Maan laskurin mukaan se olisi keskikohdaltaan n. 220 m ylempänä kuin kuin Välimeressä ja Punaisessa meressä. Metrimäärä on ainakin suuntaa antava.
Sen louhimis- ja ruoppaustyöt aloitettiin molemmista päistä. Jos sitä olisi ruopattu täysin vaakasuoraan olisi maamassojen siirto osoittautunut täysin mahdottomaksi toteuttaa.
Ajatteluni rakennustyöstä voi olla toki virheellinen mutta se herätti ajatuksia ainakin minussa.
Wikipedian mukaan Naissaaren majakan rakennuksen väitetään olevan 35m korkea maanpinnasta ja jolloin maan nousu merenpinnasta olisi luokkaa 13-15m niin majakan valo osuisi tuohon 47,6m korkeuteen riippuen kuinka paljon rakennusta on valaisimen yläpuolella.