Karttasi valehtelee!

vanha maailmankartta

Jos uskot että sinulla on virheetön kartta käytössä, mietipä asiaa uudestaan. Google Earth ja Google Maps valehtelevat. Niissä esiintyvien mantereiden keskinäiset mittasuhteet ovat suorastaan päin honkia! Jopa litteän Maan kartta valehtelee, vaikkakin se on paljon lähempänä totuutta kuin edellä mainitut kartat. Tutkitaan asiaa lähemmin!

Etelämanner ja Australia Google Mapsissa ja Google Earthissä

Kun katselee Etelämantereen kokoa Google Mapsissa niin pitää hiukan hierasta silmiään. Sen koko on valtava. Litteän Maan ystävänä on helpompaa uskoa sen suureen pinta-alaan, koska se kiertää litteässä Maassa koko maanpiirin ympäri. Jos Etelämanner kiertää ulkoreunaa pitkin kaikkien mantereiden ympäri (kuten uskon), silloin sillä on tietenkin myös valtava kokonaispinta-ala.

Google Mapsissa Etelämanner on ehkä noin 14 kertaa suurempi kuin Australia, vaikka tieteen pinta-alan tilastoissa Etelämanner on vain 82% suurempi kuin Australia. Joten on käsittämätöntä miten he yhä käyttävät tuollaista vääristynyttä mittasuhdetta. Myös Grönlanti on noin 14 kertaa liian iso, kun vertaa sitä Afrikan kokoon.

Jos siirrytään Google Earthiin (mikä on intergroitu Google Mapsiin), havaitsemme että Etelämantereen ja Australian keskinäiset mittasuhteet ovat siinä enemmän totuudenmukaiset, koska ne näyttävät siinä enemmän saman kokoisilta. Mutta siitäkin huolimatta voidaan sanoa, että siltä osin Google Earthissä on myöskin virhe, sillä Etelämantereen koko on tilastoissa liki puolet isompi kuin Australia (noin 82% suurempi):

  1. Etelämantereen kerrottu koko= 14000000 km²
  2. Australian koko= 7692000 km²

 

Google Mapsin mittasuhteet ovat päin honkia

On selvää että Google Mapsin mittasuhteet eivät voi pitää paikkansa. Yksi syy piilee mahdollisesti siinä, että oikeasta kaksiulotteisesta litteän Maan kartasta on ensin tehty kolmiulotteinen (koska haluavat antaa sellaisen mielikuvan meille, että Maa on pallon muotoinen), jonka jälkeen se on taas jälleen muutettu kaksiulotteiseksi kartaksi. Asia on selkeästi nähtävissä, ja sen huomaa lopputuloksessa. Tarkastellaanpa tätä sydäntä särkevää asiaa muutamalla esimerkillä:

  • Google Mapsissa Suomi näyttää noin puolet isommalta kuin Somalia. Todellisuudessa Suomi on pinta-alaltaan melkein puolet pienempi kuin Somalia (vertaa 338424 km² ja 637657 km²).
  • Google Mapsissa Yhdistynyt kuningaskunta (Iso-Britannia) näyttää liki Madagaskarin kokoiselta. Todellisuudessa Madagaskar on yli puolet isompi kuin Yhdistynyt kuningaskunta (vertaa 243610 km² ja 587041 km²).
  • Google Mapsissa Venäjä näyttää puolet isommalta kuin Pohjois-Amerikka. Todellisuudessa Pohjois-Amerikka on pinta-alaltaan noin 44% suurempi kuin Venäjä (vrt. noin 24,7 milj. km² kokoon 17,1 milj. km²).
  • Google Mapsissa Grönlanti näyttää yhtä isolta kuin Afrika. Todellisuudessa Afrika on noin 14 kertaa isompi kuin Grönlanti (vrt. 30,2 milj. km² lukuun 2,2 milj. km²).
  • Google Mapsissa Espanja näyttää siltä kuin se olisi noin puolet Meksikon koosta. Todellisuudessa se on vain noin neljänneksen sen koosta (vrt. noin 506000 km² lukuun 1964375 km²).

Huomattavasti enemmän esimerkkejä olisi löytynyt. Mutta ehkä olet jo vakuuttunut siitä, että kaikki ei ole ihan sitä miltä se näyttää?

Ilmainen sovellus kännykkään jolla tutkit Googlen karttaa

Jos olet kiinnostunut tutkimaan lisää epäkohtia Google Mapsista, voit halutessasi asentaa Android-kännykkääsi (jos sinulla sellainen löytyy) ilmainen sovellus nimeltään ”TrueWorld Maps”. Se löytyy ”Play Kaupasta”. Kun painat jotain maata sovelluksessa, valitun maan pinta-ala korostuu väärimuutoksella. Samalla voit myös sormellasi siirtää valitun maan minkä tahansa muun maan viereen, jolloin näet että sen mittasuhteet muuttuvat, etenkin pituussunnassa liikutettaessa. Samalla näet myös valitun valtion nimen, sen lippu, sekä pinta-alan neliökilometreissä. Kartasta voit valita useita maita kerrallaan.

Antaako karttapallo oikeat mittasuhteet maanpinnasta?

Oulun Yliopiston maantieteen laitos on sitä mieltä että ”ainoastaan pallokartta antaa oikean kuvan maanpinnan suhteista”. Tuohon ”oikean kuvan” väitteeseen en täysin usko, koska sen mittasuhteiden virheettömyys ei ole todistettavissa. Pinta-ala tilastot osoittavat virheitä senkin mittasuhteissa. Joka tapauksessa on selvää, että Google Earth antaa pallona luotettavammat mittasuhteet mantereista kuin mitä Google Maps. Niissä on huikeat erot toisiinsa. Eli Google Earth on kolmiuolotteisena luotettavampi kuin kaksiulotteinen Google Maps (joka pohjautuu Mercatorin projektioon) silloin kun tarkastellaan mantereiden keskinäisiä mittasuhteita. Mutta silti molemmat kartat vääristävät totuuden, erityisesti Eteläisen pallopuoliskon mantereiden keskinäiset sijainnit. Google Mapsissa Eteläisen pallonpuoliskon mantereet ovat kasattu liian lähelle toisiaan ja niiden väliset merialueet ovat etelässä aivan liian pienet.

Oikeassa elämässä on niin, että mitä kauemmas etelään mennään, sitä suuremmat merialueet mahtuu mantereiden väliin päiväntasajan jälkeen. Tämän asian ymmärtämiseksi olisi hyvä tehdä mieliala-harjoituksia karttapallon kanssa. Palloon kiinni liimattu pintapaperi reväistään auki etelänavan seudulta ja revitään merialueiden kohdalta pohjoista kohti, peräti niin paljon että paperisen kartan saa levitettyä jotenkuten vaakatasoon. Tämä on tietenkin vaikeata toteuttaa ilman silitysrautaa koska paperi ei toimi sillä tavalla. Paperikartta rypistyisi mantereiden kohdalla ja lisäksi meillä olisi ammottavia aukkoja siellä sun täällä. Mutta YK:n logo antaa vihjeitä siitä mitä ajan takaa. Itse mantereisiin ei pitäisi kajota (paitsi Etelämantereseen), sillä niiden keskinäiset mittasuhteet ovat pääosin edes kohtalaisen hyvät, nimenomaisesti Google Earthissä. Suurimmat virheet nykyajan 3D-kartoissa ovat merialueilla. Tämä on totta ja se korostuu erityisesti eteläisellä pallopuoliskolla. Virhe korostuu siis entisestään mitä enemmän liikutaan etelän suuntaan karttapallossa.

Google Earth ei löydä napoja

On ihan sama mitä kirjoitat Google Earthin hakukenttään, silloin kun etsit Pohjoisnapaa tai Etelänapaa. Et tule löytämään niitä hakutoiminnoilla. Tilanne on tietenkin valitettava, ja se on nyt mikä se on. Muuttuuko tilanne myöhemmin, sitä en voi tietää. Kokeilin mm. seuraavia hakusanoja, eikä hakutoiminto löydä niitä mistään:

pohjoisnapa, pohjoismanner, arktinen alue, arctic

Mikäköhän hakusana minulla jäi huomioimatta? Kokeilin myös hakea etelän suuntaan, eikä sekän tuottanut mitään tuloksia:

etelänapa, etelämanner, antarctica

Sain kuitenkin pienen lohdutuksen kun hakutoiminto löysi Jaskan grillin, hakusanoilla ”Jaskan grilli”. Siltä osin asiat ovat jo tärkeysjärjestyksessä myös Google Earthissä, sillä etelänapaa ei ole olemassakaan (sillä Etelämanner kiertää täyden kierroksen maailman ulkoreunaa pitkin, ja sen jäävalli(1,2) pitää litkun ja liejun soppa-astiassa, jotta  me emme mausteisina pippureina ajautuisi reunan yli).

Minne jäätiköt hävisivät pohjoisimmasta kolkasta? Päästösopimuksien takia?

Ihmettelen miksi Google Earthissä nähdään jäätikköä Etelämantereella, mutta ei pohjoisen arktisella alueella. Minne ne jäät ovat hävinneet? Ei minnekään! Jos olisi sulannut pois, niin meriveden korkeus – tieteen mukaan – nousisi metritolkulla. Näinhän se täytyy olla, koska jos Grönlannin jäätikön sulaaminen nostaisi maailman meriveden 7 metriä, tieteen mukaan , silloinhan muu pohjoisen arktisen jäätikön sulaaminen täytyisi nostaa meriveden korkeuden myöskin huomattavasti.

Globaali meriveden keskimääräinen korkeus ei ole vielä noussut senttiäkään, näiden vuosien aikana kun ovat tahkoneet ilmastonmuutos-uskontoansa. Miksi se ei ole noussut, kun sen heidän mielestään olisi jo pitänyt nousta? Hehän kertoivat jo vuosia sitten, että Grönlannin jäätikkö sulaa ja on jo sulannut osittain, jopa kiihtyvällä vauhdilla. Siitä huolimatta ainoat meriveden hetkelliset nousut ovat aiheutuneet kovista tuulista (kun se ajaa pintavettä rannikkoja päin) ja äärimmäisin harvoin tapahtuvista tsunameista. Molemmissa tapauksissa on vedenpinnan nousu kuitenkin vain hetkellinen, ja vesi hakee hetken päästä jälleen oman normaalin vaakatasonsa litteässä maanpirissä.

On turha pelkää pysyvää merivedin pinnan nousua jäätiköiden sulaamisen takia jo senkin takia, että jää ei suinkaan ole tiheämpää kuin merivesi. Jos veden tiheys on 1,0 grammaa per millilitra, niin jään tiheys on ”vain” 0,92 grammaa per ml. Kyllähän meistä lähes jokainen tietää, että vesi jäätyessään jääksi laajenee volyymiltään (noin 9%), ja että jää sulaessaan supistuu, eikä suinkaan laajenee vedeksi muutettuna. Voit halutessasi tehdä ”tieteellisen kokeen” kotonasi. Laita kattilaan vettä ja paljon jääkuutioita. Sen jälkeen, laita merkki reunaan jossa on veden senhetkinen taso. Sitten kun jäät ovat sulaneet, laitat uuden merkin kattilan reunaan. Mikä mahtanee olla lopputulos? Joudutko varmasti laittamaan uuden viivan entisen viivan yläpuolelle?

Se että Google Earthissä kaikista pohjoisimman jäämeren alueella ei kartassa näy lainkaan jäätä, sillä täytyy olla jokin tärkeä syy. Ja syy on mitä ilmeisemmin se, että he haluavat vain luoda meille sellaisen mielikuvan, että ”ilmaston lämpeneminen” on pohjoisessa tehnyt tehtävänsä ja yhä jatkuu, ja  että meidän on tehtävä jotain asian eteen. Valtaapitävät markkinamiehet, laitteineen, ilmeisesti vain haluavat että yhteisesti laadituista päästösopimuksista pidetään kiinni. Ja kun alalla ei ole hirvittävästi kilpailua, niin he tietenkin tietävät mistä muut ostavat ja hankkivat pakolliset vempaimensa. Kaikki nämä paasaamiset ovat vaikuttaneet sähkönhinnan huikeaan nousuun (joka näkyy myös sähkösiirron hinnassa).

Kaleve.fi-sivustossa joku ”Teräs vaari” kommentoi ilmastonmuutokseen liittyvää asiaa mielenkiintoisella tavalla:

”Sääennustajat eivät tiedä tarkasti ensi viikon lämpötilaa, mutta ilmastotieteilijät tietävät, mikä on maapallon lämpötila 50 vuoden päästä. Outoa.”

Vuonna 2014 NASA ilmoitti että Etelämantereen jääalue on ennätyksellisen laaja, eikä se Arktinen jääpeite näytä sekään minnekään hävinneen, ainakaan heidän julkaisemassa videossa. Videon lopussa on propagandaa jossa selitetään, että vaikka etelän jääpeite on kasvanut niin pohjoisen jääpeite on pienentynyt. Asialla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa, sillä sekä pohjoisimmassa kolkassa että myös etelässä vuodenajat AINA lisäävät taikka vähentävät jääpeitettä varsin paljon. Joten jos olet joskus nähnyt videoita sulaavasta jäätiköstä, niin ne videot eivät itsessään ole mikään todiste epänormaalista ilmastonmuutoksesta, vaan normaalista ilmastonmuutoksesta jonka vuodenajat ovat saaneet aikaiseksi.

Kadonnutta pohjoisnapaa etsimässä?

On selvää, että Google Earthille piilossa olevat ”maantieteellinen pohjoisnapa” ja ”magneettinen pohjoisnapa”(1,2) olisivat jossakin Pohjoisen jäämeren alueella. Viimeeksi kun menin kompassilla suuntaamaan Pohjantähteä päin (jonka sanotaan olevan pohjoisnavan yläpuolella), havaitsin että pohjoinen viisari ei näyttänyt täysin Pohjantähteen päin, vaan hiukan sivummalle. Joten uskon siis sen perusteella, että molemmat pohjoisnavat ovat olemassa teoriassa, mutta ei välttämättä käytännössä. Mitä siis tarkoitan käytännöllä? Magneettinen pohjoisnapa on siellä päin minne kompassin pohjoinen osoittaa, kun taas maantieteellinen pohjoisnapa on hitusen enemmän ”oletettuun pohjoiseen päin” (90 astetta, 0 minuuttia ja 0 sekuntia pohjoista leveyttä).

Uskon että karttoihin lisätyt leveys- ja pituuspiirit heittävät jonkin verran. En usko että magneettisen pohjoisnavan sijainti muuttuu vuosittain, vaikka avaruustieteilijät toista väittävät (voin olla uskomuksessani väärässä). Jos kartat olisi tehty alunperin oikein, täydellisesti totuutta vastaavaksi, ennen leveys- ja pituuspiirien jakoa ja määrittelyä, niin uskon että pohjoisnapaa ei olisi tarvinnut jakaa kahteen eri paikkaan, vaan ainut pohjoisnapa olisi silloin ollut se magneettinen pohjoisnapa joka toimisi samalla myös maantieteellisenä pohjoisnapana. Voin toki olla tässä(kin) asiassa väärässä. Täytyy opiskella asiasta lisää.

Vaikeata minun on todistaa, että Maan syvin kohta alaspäin mentäessä ei ole ”nykyisen” maantieteellisen pohjoisnavan kohdalla, vaan hiukan sivummalla. Eihän ihmiset ole koskaan poranneet mitään reikää  litteän Maan toiselle puolelle, vaan syvimmilläänkin ne ovat yltäneet vain noin 12 km:n syvyyteen. Eikä meillä ole mitään aitoja valokuvia maailmasta avaruudesta käsin. Ei litteästä Maasta eikä maapallosta. Flättäreillä ei ole resursseja, mutta avaruusjärjestöillä on miljardien budjetit.

Mikä mahtaa olla se oikea ja aito valokuva maapallosta jonka olet nähnyt, ja joka ei ole CGI:tä jossa olisi feikkejä pilviä ja joka ei ole komposiittikuva? Jopa ”Sininen marmorikuula” (”Blue Marble”) on CGI:tä ja siinä on täydellisen feikkejä pilviä. Se on ns. komposiittikuva, minkä jo NASAkin on tunnustanut.

Mercatorin projektio vääristää maiden keskinäiset koot

Alapuolella on havainnollistava video josta nähdään kuinka maiden keskinäiset koot ovat vääristetty Mercatorin projektiossa. Todennäköisesti lähes kaikki muut tiedot pitää paikkansa mitä videolla esitetään, paitsi Etelämantereen muoto ja ehkä myös sen koko. Litteässä Maassa Etelämanner kiertää kaikkien muiden mannerten ympärillä.

3 Kommentit

  1. Niin, vain pallokartta näyttää oikein, on vain hankalahko kuljettaa mukana. Aina kun yritetään kuvata koomiulotteinen kappale 2d malliin, joudutaan tekemään kompromissejä. Mutta kyllä näillä kartoilla voi suunnistaa ja navigoida, ettei ne nyt ihan huonoja ole.

    • Niin, samaisesta syystä Google Maps (2D:nä) ei pidä paikkansa. Niin ikään, litteän Maan karttakaan ei pidä paikkansa, ainakaan etelän mantereiden koon puolesta, koska se on tehty projektiona väärästä kartasta, eli tehty pallomaisesta 3D-kartasta 3D-ohjelmalla. Se pitänee aika hyvin paikkansa, paitsi että Australia ja Etelä-Amerikka ovat liian isot. Myös Australia pitäisi olla myös enemmän itään päin ja Pohjois- ja Etelä-Amerikka enemmän länteen päin.

      Litteän Maan karttaa ei ole käytetty modernissa ajassa ainoastaan valkoisessa talossa, vaan myös laivoissa ja lentokoneissa (just in case).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*