Eestin Energian voimalaitoksen savupiippu todistaa että Maa on litteä

Eestin energian savupiippu on 202,4 metriä korkea.

Minulla on jo ennestään sivustossa artikkeli jossa kerron millä tavalla Tallinnan TV-torni todistaa että Maa on litteä. Siitä syystä mainitsen nyt tuon tornin ainoastaan ohimennen. Tällä kertaa Eestin Energian savupiippu on tarkkailun kohteena. Sekin näkyi Porkkalanniemen lintutornista, Suomen puolelta, aivan samalla tavalla kuin tuo TV-torni.

Savupiippu Eestin Energian voimalaitoksella näkyy Porkkalanniemestä

Tallinnassa sijaitseva voimalaitoksen savupiipun korkeus on 202,4 metriä. Kiitos tietotekniikan, voimme tarkastella samaista savupiippua Google Mapsilla, sen yläpuolelta, tai vaihtoehtoisesti Google Streetillä katutasosta. Katutason kuvassa voimalaitoksen savupiippu näkyy vasemmalla. Väriltään se on punavalkoinen. Kauempana oikealla näkyy Tallinnan TV-torni. Savupiippu näyttää Google Streetissä paljon lyhyemmältä kuin mitä se oikeasti on. Mutta älä anna illuusion pettää sinua. Piippu on varmasti mahtipontisen korkea, ja sen voit havaita tästä ilmakuvasta. Samassa kuvassa näkyy myös TV-torni. Noin klo 13:n suunnassa, 65,52 km:n päässä, sijaitsee Porkkalanniemen lintutorni (Sundsin lintutorni). Sieltä otin niistä yhteisen kuvan. Löydät sen alapuolelta (kuvat 2a ja 2b, jossa 2a on rajaus 2b:stä).

Otin muutamia viikkoja sitten digitaalisen valokuvan savupiipusta, Tallinna-Helsinki laivamatkan aikana. Laitan sen sinulle näkyviin alapuolelle. Hetken päästä saatat luulla, että vain kuvittelen asioita, kun kerron melko huonon kuvarajauksen perusteella valokuvanneeni molemmat kohteet Suomen puolelta, Porkkalanniemen lintutornista. Tässä ensin yhteiskuva parivaljakosta, mikä on otettu laivan kannelta (kuva 1):

Tallinnan molemmat tornit (rajaus kuvasta DCSN3685).
Kuva 1

Vasemmalla on savupiippu ja oikealla TV-torni. Lintuteitse niiden välimatka on 3,03 km. Kuva on otettu laivan kannelta 9, ehkä noin 20 km:n päästä satamasta. Koordinaatit eivät tallentuneet enää kameraan, siksi en voi sanoa tarkkaa sijaintia. Seuraava toimiva GPS-signaalin sain vasta yli puoli tuntia myöhemmin.

Kohteet ovat yläpuolisessa kuvassa selkeästi näkyvissä, ja värit näkyvät melko hyvin. Sen sijaan seuraava kuva alapuolella (2a) onkin jo kinkkisempi, eikä se todista ulkopuolisille ihmisille yhtään mitään, varsinkin kun TV-tornin yläosa ei näy juuri lainkaan, jolloin herää epäilys onko oikean puoleinen korkea kohde lainkaan TV-torni. Siksi on epäilijöiden tarve pysyy skarppina, sitten kun myöhemmin kerron millä tavalla pääsin jyvälle mitkä nuo molemmat harmaalta näyttävät rakennelmat ovat.

Tallinnan TV-torni ja Energialaitoksen savupiippu näkyi Porkkalanniemestä.
Kuva 2a

Yläpuolisessa kuvassa  näkyy molemmat kohteet; oikealla TV-torni (suurin osa sen yläpuolisesta korkeudesta on peitossa) ja vasemmalla näkyy Eestin Energian piippu.

Huomaa miten värit haalistuu mitä kauemmaksi kuvassa etenee. Saaren puiden sävy ei ole yhtä voimakas kuin alareunan lähimetsän puut. Tämä on normaalia. Normaalia on myös se, että rakennukset ja rakennelmat kymmenien kilometrien päässä näyttävät melko harmaalta. Tarkkasilmäiset näkevät kuvassa jopa Eestin mannerta.

Edellinen kuva (2a) on rajaus tästä alapuolisesta kuvasta (2b) jonka alkuperäinen koko oli 4608 x 3456 pikseliä:

Horisontti nousee silmien korkeudelle. Niin myös tässä kuvassa.
Kuva 2b. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, kuinka korkealla ”vesiraja” on horisontissa. Se on optinen harha. Edellinen kuva on rajaus tästä kuvasta.

Millä tavalla voimalaitoksen savupiippu todistaa minulle että Maa on litteä?

Tietenkin sillä tavalla, että piippu pitäisi olla isolta osalta piilossa horisontin takana tai sen alla, mikäli maailma on pallon muotoinen. Sen korkeus oli siis 202,4 metriä. Kameran korkeus vesirajasta on arvioni mukaan maksimissaan 33 metriä (lintutornin kaiteen päällä), ja matkaa piipulle lintutornista on linnuntietä 65,52 km. Kun syötämme nuo tiedot laskuriin, joka on suunniteltu laskemaan Maan kaarevuuden pitkillä matkoilla, niin se kertoo meille, että “piilokorkeutta” pitäisi olla 159 metriä. Silti se näkyy kokonaan, ja jopa mantereen puut sen alapuolella (tai/ja edessä). On kuitenkin huomioitava että savupiipun maaperä, korkeuskarttojen mukaan, on noin 44 m merenpinnan yläpuolella. Siten meidän on kuviteltava että piipun korkein kohta on 246,4 metriä merenpinnan yläpuolella. Tällöin jos siitä vähennetään “piilokorkeus” (159 m.) niin näkyvissä pitäisi olla enintään 87,4 metriä. Eli käytännössä hiukan yli kolmanneksen kokonaiskorkeudesta.

Millä tavalla pääsin jyvälle siitä mikä kohde on kuvan 2a:n vasemmalla puolella, kun se ei näkynyt kuvassa kokonaisuudessaan?

Pääsin jyvälle asiasta siten että tuijotin pitkään kuvaa 2b:tä ja piirsin mielessäni kaksi viivaa “torneille”, yksi molemmille. Sen jälkeen etsin jotain maamerkkiä matkan varrella kuvasta 2b. Tuo valtavan iso kivi aika lähellä kuvan keskikohtaa, joka on melko litteä yläreunasta, se sai kelvata. Löysin samaisen kiven myös Google Mapsista. Lisäksi löysin laiturin saaren edessä joka päättyy noin “kaksi kiven mittaa” ennen isoa kiveä.

Ensin merkkasin Google Mapsiin ensimmäisen mittauspisteen sopivaan kohtaan karttaan,  katsomalla tarkkaan missä kohtaa “viiva” menee valokuvassa, jolloin päädyin siihen että se on piipun osalta noin pari kiven mittaa kivestä, kiven ja laiturireunan noin puolivälissä, ehkä hivenen vasemmalle. Sen jälkeen laitoin Googlen karttaan pari uutta mittauspistettä, siten että se uusi tuli karttaan aina edelliseen pisteen jälkeen, sillä tavoin että piirretty viiva pysyi mahdollisimman suorana. Kun olin laittanut niitä sinne veteen, kolme kappaletta parin kilometrin välein, niin sen jälkeen pystyin skaalaamaan karttaa paljon ylemmäksi jolloin pystyin laittamaan viimeisen mittauspisteen pitkälle mantereelle, ohittaen varsinaisen oletetun kohteen.

Tämän lisäksi käytin myöhemmässä vaiheessa hyväksi kuvaa 1, jolloin osasin hahmottaa paremmin missä savupiippu pitäisi olla. Tosin en ensin tiennyt, että kyse oli savupiipusta, mutta se selvisi minulle vasta jälkeenpäin kun seurasin viivaa mantereella, tutkimalla sen kulkua siellä, ja menemällä sen jälkeen Google Streetiin. TV-torni oli jo selvää pässinlihaa jo ennestään, joten se ei tuottanut mitään vaikeuksia.

Jälkeenpäin ilmakuvat paljastivat minulle mistä rakennelmasta oli kyse, koska nämä kaksi erottuivat kaikista muista korkeista rakennelmista, sekä korkeudeltaan että muodoltaan. Vetämäni viivat Google Mapsin veteen osuivat melko tarkasti kohteisiinsa kun käytin kuvaa 2b:tä hyväkseni, sekä kiveä ja laituria maamerkkeinä.

Tallinnan keskustan kerrostalojakin (“minipilvenpiirtäjiä”) olen filmannut Porkkalanniemen lintutornista. Mutta niiden muoto on täysin erilainen kuin tornien ja savupiippujen, joten en vahingossakaan sekoittanut niitä tämän artikkelin torniin ja savupiippuun.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*